неделя, 29 ноември 2009 г.

Борба с болестите по овошките.


От ф.ф. "набъбване до разпукване на пъпките" се провежда пръскане на всички костилкови с бордолезов разтвор - 1%, за борба с ранното кафяво гниене, сачмянките, мехурки по сливата.
За да се постигне качествено зимно-пролетно пръскане е необходимо да се спазват следните изисквания:
Тихо и слънчево време, с температура на въздуха над 5°С; Добро напръскване (окъпване) на дърветата от върха до основата на ствола, като разпръсквачите трябва да са с широк отвор и струята да е "груба".

АНАРЗИЯ
Зимува като гъсеница от втора или първа възраст, в пъпките, разклоненията на клоните, по стъблото и др. Напада основно прасковата, кайсията и сливата. Вредят гъсениците, които повреждат най - силно леторастите в питомниците и разсадниците. През пролетта те започват да се хранят в зимните си убежища (със съдържанието на пъпките), а с развитието на младите леторасти, те се вгризват в тях (непосредствено под върха им), където издълбават ходове, в които живеят и се хранят. Върховете на повредените леторасти клюмват и изсъхват, а в мястото на повредата се появява смолотечение.

Борба
- Първото пръскане се провежда след отчитане на 3% повредени пъпки, непосредствено преди разпукване на пъпките.
- Второто – след прецъфтяването.
Продукти за борба с анарзията: Суми алфа 5 ЕК – 0,02%; СУМИТИОН 100ЕК - 0.06%

РАННО КАФЯВО ГНИЕНЕ
Към тази болест изключително чувствителни са: сливата, кайсията, прасковата,черешата и вишната. Причинителят на болестта е "хладолюбива" гъба. Тя е активна и през зимата, в дните с положителна температура на въздуха, като продължава да образува нови спори. Болестта се проявява под две форми: "опожаряване на цветовете и изсъхване на леторастите" и "гниене на плодовете".
Силна проява на болестта да се очаква при захлаждане и валежи по време на цъфтежа. За да бъде резултатна химичната борба с ранното кафяво гниене, проведете третирания в следните фенофази:

- цветен бутон – І-во
- начало на цъфтеж – ІІ-ро
- седмица по-късно /при удължен цъфтеж/ - ІІІ-то
- 10 дни след третото /при допусната зараза/ - ІV-то

Фунгициди за борба с ранното кафяво гниене: Сумилекс 50 ВП – 0,15%

САЧМЯНКА ПО КОСТИЛКОВИРЕ
В много райони на страната има натрупана зараза от миналата година и ако са пропуснати решаващите третирания с бордолезов разтвор през есента и зимно-пролетния период, опасността от поражения ще е голяма.

Напада всички зелени нарастващи части – листа, леторасти, плодове.
Разсейването на спорите става посредством дъжд, вятър и насекоми, а по-значителна вълна на заразяване да се очаква след обилни валежи.

Борбата се провежда чрез превантивни третирания по схемата:

- едно във фенофаза "бял бутон"
- 2-3 след цъфтежа, през интервали от 7 дни.

Регистрирани продукти за растителна защита: манкоцеб (Дитан М-45- 0,3%; Дитан ДГ- 0,3%); тирам (Тирам 80 ДГ- 0,3%); цинеб (Пероцин 75 Б - 0,3%.

ДИТАН М 45 е широкоспектърен контактен фунгицид с предпазно действие за борба срещу болести по лозя, овощни, зеленчукови и технически култур
ДИТАН М 45 трябва да се прилага профилактично/предпазно преди първа поява на признаците на болестта, или при сигнал на пунктовете за прогноза и сигнализация или най-късно при поява на първи признаци на болестта.Да се намали интервала между две пръскания, когато има благоприятни условия за развитие на болестта.

ЧЕРНА СЛИВОВА ПЛОДОВА ОСА

Борбата е насочена срещу възрастното (осата), преди яйцеснасяне. Провежда се при установяване на 2-3 броя осички средно на дърво (чрез стръскване).
Първото пръскане - в началото на летежа на осите, преди цъфтежа на ранните сортове (във фенофаза "бял бутон").
Второто пръскане - в края на цъфтежа, когато венчелистчетата са завяхнали, но не са окапали.

БОРБА С ПЛЕВЕЛИТЕ
КАСОРОН
унищожава селективно плевелите, без да засяга съществуващите дървета и храсти. Поради това е много подходящ за производствено приложение в овощни градини, лозя и разсадници.
Доза: 6-8 кг/дка

Няма коментари:

Публикуване на коментар